Als je weet wat de uitdagingen zijn waar je aan gaat werken (wat zijn zaken waar je graag 'Aantoonbaar Zinnige Dingen' voor bedenkt) dan ga je oplossingen bedenken. Dat lukt het beste door een oplossingsgerichte vraag te stellen. Die oplossingsgerichte vraag stel je door de probleemstelling te vertalen naar een 'Hoe Kunnen Wij' vraag. Het is een gestructureerde manier om creatieve oplossingen te genereren. Het gaat bij deze methode echt om kwantiteit, niet om kwaliteit.
Het gaat als volgt: Je pakt een post-it en je schrijft in de linkerbovenhoek 'HKW'.
Vervolgens kijk je naar de probleemstelling waar je mee aan de slag gaat. Die probleemstelling vertaal je naar een vraag die begint met 'Hoe Kunnen Wij'.
Het is belangrijk dat je vervolgens zoveel mogelijk vragen bedenkt voor die HKW; kwantiteit boven kwaliteit.
Heb je er naar jou idee teveel? Groepeer ze dan onder thema's en kijk of je daar een bredere 'HKW' uit kunt halen.
Als je de HKW's hebt dan plak je ze op; op tafel of op de muur. Daar ga je stemmen op de HKW's die volgens jou en jouw collega's het beste zijn.
Hoe je dat stemmen aanpakt is te lezen bij 'dotmocracy'. Die aanpak kun je bij de andere sjablonen vinden.
Er zijn een paar algemene criteria voor een goede HKW:
👉🏽Het gaat om een bestaand probleem of inzicht?
👉🏽Het is mogelijk om een gewenste uitkomst te monitoren
👉🏽Is positief omschreven (oplossingsgericht dus) met termen als 'vergroten', 'verbeteren' en niet 'voorkomen' of 'wegnemen'
👉🏽Is de HKW breed genoeg geformuleerd om allerlei creatieve ideeën op te roepen? (niet 'hoe kunnen we de sollicitatieknop groter of kleiner maken' maar 'hoe kunnen we de mogelijkheid tot solliciteren op onze website opvallender maken' )
Het probleem is: Studenten haken af tijdens het sollicitatieproces. Dan is de HKW 'Hoe voorkomen wij dat studenten afhaken tijdens het sollicitatieproces?' Maar er zijn meer HKW's mogelijk zoals deze serie post-its die uit een brainstorm zou kunnen komen..
De oplossing voor de geautomatiseerde berichten is niet zo'n sterke vanwege de negatieve benadering; deze zou ik bijvoorbeeld omschrijven als 'hoe kunnen we geautomatiseerde berichten informeler maken'

Deze HKW zet je in als je na het invullen van de stagematrix of bij een eigen ontwerp sessie helder hebt waar jouw belangrijkste kansen liggen. Het is niet handig om deze methode te gebruiken zonder dat je een richting hebt; dan staat de muur vol post-its maar weet je niet welke richting de juiste is (je hebt hier alleen aannames over, en aannames zijn niet wat je zoekt) Deze werkvorm komt ook terug tijdens onze
workshop en soms tijdens een
1 op 1 advies.