Maarten Brand

Slimmer Werven: Stages zijn een stoomcursus beslissen

De ideale stage is als een intensieve cursus in het nemen van beslissingen. Stages worden vaak georganiseerd als een vaststaande reeks taken die volgens een vast patroon worden uitgevoerd richting specifieke doelen. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Het zijn niet de doelen waar je als begeleider en stagiair het meeste van leert maar van de  beslissingen die je moet nemen om die doelen te bereiken.

Dit heeft consequenties voor de begeleiding van
stagiairs.
De stage is niet een theoretische casus, of een oefening met rollenspellen op school; het is de realiteit.
En die realiteit is vaak weerbarstig en onvoorspelbaar. 


Toch behandelen we stages vaak wel als zo'n rollenspel; er is een taakomschrijving, er zijn targets die de student moet halen en er is een planning. Aan het einde van de stage moet je
werkproces x en competentie y beheersen omdat het dossier hier om vraagt. 
Allemaal begrijpelijk natuurlijk.
Toch kan het averechts werken om je zo op die doelen te focussen.

In een goede stage verloopt het proces anders omdat er ruimte is voor die onvoorspelbaarheid. Die ruimte ontstaat door te focussen op de weg naar de beslissing. 

Daar gaat het eerder als volgt:

👉🏽Je werkt aan een opdracht;
👉🏽Je stuit op een probleem;
👉🏽Je lost dat probleem op (met begeleiding);
👉🏽Je reflecteert
👉🏽Je gaat verder.

Een goede begeleider zegt in zo'n situatie: 

'Dit is wat ik wil dat je doet en dit is de reden ervoor. Ik vraag jou nu om zelf een keuze te maken over een oplossing die past bij mijn vraag. Ik hoor graag van je hoe jij denkt dat je dit aanpakt. Als je klaar bent bespreken we samen hoe het is gegaan. Als je er niet uitkomt, ben ik er om te helpen.
 

Studenten krijgen dus ruimte om zelf na te denken over oplossingen en over de route die zij nemen richting een bepaald doel. Het is jouw taak als begeleider om de stagiair te helpen bij het maken van de juiste keuzes; de keuzes die zorgen dat de staigiar de doelen bereikt die zijn afgesproken. Soms zijn studenten in staat om deze keuzes zelf te maken, meestal is jouw hulp nodig. 
Op deze manier is een onverwachte gebeurtenis niet langer een enge en te vermijden hindernis op weg naar een succesvolle stage. Het geen kwestie van 'laat ik het maar braaf zo doen want dan krijg ik een goed cijfer'; het is een kans om te leren hoe je met onverwachte situaties omgaat, om bij te sturen en om nieuwe wegen in te slaan die je niet van tevoren kunt voorspellen. Het leerdoel is het nemen van beslissingen, niet het voldoen aan werkproces X. Dat is een gevolg van de juiste beslissingen. 

Die ervaring is extreem waardevol voor studenten die in een baan of beroep straks ook in staat moeten zijn om zelfstandig beslissingen te nemen en keuzes te maken.
Dan wil je niet iemand die 'ja maar dat staat niet in het protocol' zegt, maar iemand die professioneel weet te handelen én daarop kan reflecteren. 

Bekijk een stage daarom als een project met leerdoelen waarbij de student keer op keer de ruimte krijgt om beslissingen te nemen; beslissingen die allerlei problemen oplossen die het voldoen aan competenties en het halen van doelen in de weg staan. 
In die zin is de stage geen serie handelingen in de richting van een specifiek doel maar een stoomcursus beslissingen nemen. De doelen zijn het instrument om die beslissingen te leren nemen.

De stage is daarmee een stoomcursus beslissingen nemen.
 
Wil je dat goed inrichten? Doe dan mee aan onze workshop 'het Stagefundament'. Hier verkennen wij samen hoe we jouw organisatie nog slimmer kunnen inrichten op het werken met stagiairs. 
 
Gemaakt met