Maarten Brand

Slimmer Werven: Stages en zelfreflectie

Als je een stagiair vraagt om op het eigen handelen te reflecteren dan zijn er een aantal niveau’s waarop dat kan.
En daar is iets bijzonders aan de hand.

Je kunt die stadia van zelfreflectie op een schaal neerzetten. Ik heb ze hieronder in een highend visual 😬 weergegeven.
de reflectiepyramide met niveaus van zelfreflectie tijdens de stage
Reflectie tijdens de stage gaat vooral over de onderste drie niveaus:

👉🏽Hier ben ik

👉🏽Dit doe ik

👉🏽Dit kan ik

Dat is niet zo vreemd: Tijdens gesprekken met school en met de stagiair heb je het nu eenmaal vooral over zichtbare en meetbare kenmerken waarmee je kunt bepalen of de stagiair over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt. Houding en gedrag zijn daar de beste indicator voor, dus je let daarop. 
Logisch. 

Dan zijn er nog wel drie niveaus' over: 

💡Dit geloof ik

💡Dit ben ik 

💡Dit wil ik

 Die drie niveaus krijgen vaak een stuk minder aandacht. Ook dat is logisch vanuit het perspectief van de school en de vraag of de student wel of niet kennis en vaardigheden heeft. Leuk dat je overtuigingen hebt, maar dat is niet zo relevant voor de vraag of je een hoog cijfer krijgt, of een diploma. 

Waarom je aandacht aan die bovenste drie mag besteden

Toch is het slim om als stagebedrijf die bovenste drie elementen niet te vergeten. Want de vraag 'dit kan ik' en 'dit doe ik' is relevant voor de ontwikkeling van een student; het zegt echter niet zoveel over de vraag of de student zich in jouw bedrijf ziet werken, of deze zich herkend in jullie bedrijfscultuur en of de student ziet dat deze de eigen ambities en drijfveren kwijt kan in jouw bedrijf. 

Als je geen gesprek voert over de vraag 'wat wil ik' en 'sluiten mijn overtuigingen aan op de normen en waarden van dit bedrijf, dan is de stage vast prima in orde, maar is het na afloop 'bedankt en tot ziens'.  

Nu hoor ik je denken; Ja maar een student merkt gedurende de stage vanzelf of ons bedrijf past bij de eigen ideeen en ambities. Dat kan best zijn.  Het kan wel best zijn dat je ander talent misloopt omdat diegene onvoldoende ziet hoe zij in jouw bedrijf aan haar eigen ambities en dromen kan werken. Aannemen dat een student het 'wel gaat merken' tijdens de stage is een gok. 

Zou het niet heel waardevol zijn om die belangrijke vragen ook aan de orde te stellen in de gesprekken die je met jouw stagiair voert? 
Dat je tijdens de stage niet alleen focust op de eisen van school, maar verkend in gesprekken of jullie bij elkaar passen.. 
Als je die ambities helder hebt dan kun je heel gericht samenwerken met de student om die ambities te realiseren binnen jouw bedrijf. 

Focus dus niet alleen op de vraag wat een stagiair kan en doet.
Het antwoord op die vragen zorgen ervoor dat de school een diploma kan uitdelen; de vragen 'wat wil ik' en 'wat geloof ik' en 'dit ben ik' bepalen of jij de student kunt werven. 

Hoe pak je dit aan? 

Begin met het luisteren naar stagiairs:  Laat ze merken dat ze erbij horen, luister goed naar hun ambities en dromen. En zorg dat ze écht voelen dat de stage in jouw bedrijf hen verder helpt; niet alleen voor die studiepunten en het afvinken van het eisenlijstje van de opleiding; maar ook op hun eigen zoektocht in het leven.

Klinkt wat zweverig, het is een keiharde businesscase. 
Want een enthousiaste stagiair die zich gezien en gehoord voelt is een potentiele medewerker, een ambassadeur, een recruiter en een fan van jouw bedrijf.
Geen overbodige luxe op een krappe arbeidsmarkt.
Wij helpen je om dit slim te organiseren in jouw bedrijf.
Doe mee met onze workshop 'Het Stagefundament'. 
 
Gemaakt met